Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Με σοβιετικό γνωμικό-απειλή η Ρωσία έστειλε στους ωκεανούς “Yury Dolgoruky” και Bulava

«Τρέμετε ξένοι. Τελειώσατε!». Με αυτό το εκπληκτικό σχόλιο στο twitter θέλησε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Dmitry Rogozin να ανακοινώσει από την πλευρά του την επίσημη τελετή παράδοσης του νέου πυρηνινοκίνητου υποβρυχίου βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων “ Yury Dolgoruky” κλάσης Borey στο ρωσικό Ναυτικό η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Η τελετή ύψωσης σημαίας στο νεότευκτο ρωσικό υποβρύχιο έγινε στη βάση του βόρειου Στόλου στο Severomorsk το οποίο βρίσκεται βόρεια από το Murmansk.

«Το Yury Dolgoruky είναι έτοιμο για αποστολές: Τρέμετε αστοί» ήταν  οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Rogozin  (“Дрожите, буржуи! Кирдык вам).Πιο συγκεκριμένα η επίμαχη λέξη που χρησιμοποίησε ήταν η буржуи η οποία είναι η αντίστοιχη της μπουρζουαζίας η οποία εμπεριέχει την έννοια του αστού αλλά και του ξένου. Οι δύο αυτές έννοιες είναι ουσιαστικά συνυφασμένες στη ρωσική αργκό κυρίως επί σοβιετικής εποχής και σημαίνει τους ξένους αστούς τους εχθρούς της επανάστασης.
Η ύψωση της σημαίας στο ρωσικό υποβρύχιο έχει φέρει μια γενικότερη ευφορία στη Ρωσία καθώς όλα τα ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν τη μεγάλη σημασία που έχει η ένταξη του υποβρυχίου αυτού στο ρωσικό Στόλο αλλά και για τις δυνατότητές του.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin παρακολούθησε την τελετή μέσω ζωντανής σύνδεσης  ενώ ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ήταν παρών στη βάση Severodvinsk δυτικά του Αρχάγγελου όπου και ναυπηγήθηκε το “Yury Dolgoruky”. Κατά τη διάρκεια της παράδοσης του υποβρυχίου στο ρωσικό Στόλο και όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του Κρεμλίνου ο Shoigu επέβαινε στη γέφυρα του υποβρυχίου και ανακοίνωσε στο Ρώσο πρόεδρο  ότι το υποβρύχιο είναι έτοιμο για αποστολή.
Το “Yury Dolgoruky” είναι το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που εντάσσεται στο ρωσικό Ναυτικό από το 1992. Μεταφέρει 16 πυρηνικούς πυραύλους Bulava, έχει μήκος 170 μέτρα και πλήρωμα 107 ατόμων. Συνολικά το ρωσικό Ναυτικό σχεδιάζει την προμήθεια 8 υποβρυχίων της κλάσης ενώ ήδη δύο σκάφη τα “Aleksandr Nevsky” και “Vladimir Monomakh” διεξάγουν θαλάσσιες δοκιμές πριν την παράδοσή τους.
Η ναυπήγηση του τέταρτου υποβρυχίου το οποίο πρόκειται να ονομαστεί “Knyaz Vladimir” ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως από το συγκεκριμένο σκάφος και μετά όλα τα υποβρύχια της κλάσης θα μεταφέρουν συνολικά 20 αντί για 16 πυραύλους Bulava.
Ο κάθε πύραυλος μπορεί να διαμορφωθεί για μεταφορά 6 ή 10 πυρηνικών κεφαλών κάτι που σημαίνει πως κάθε υποβρύχιο θα έχει στο δυναμικό του ένα φορτίο από 120 έως και 200 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες να πλήξουν από τη θάλασσα του Μπάρεντς ή το Βόρειο Αρκτικό στόχους στην άλλη πλευρά του βόρειου ημισφαιρίου μέσα σε 20 λεπτά. Αν και οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως ο βαλλιστικός αυτός πύραυλος είναι μη ανασχέσιμος από οποιαδήποτε αντι-βαλλιστική ασπίδα εντούτοις στην εξέλιξή του αντιμετώπισε προβλήματα.
Ως βάση των νεότευκτων υποβρυχίων Borey έχει οριστεί το Gadzhiyevo στην χερσόνησο της Κόλα λιγότερο από 100 χλμ. απόσταση από τα σύνορα με τη Νορβηγία. Αρχικά τα δύο πρώτα υποβρύχια της κλάσης είχε προγραμματιστεί να επιχειρούσαν στον Ειρηνικό αλλά η μετακίνηση των υποβρυχίων εκεί έχει ανασταλεί προς το παρών καθώς η βάση που θα τα φιλοξενούσε στη χερσόνησο της Καμτσάκα δεν είναι έτοιμη.
Έτσι και άγνωστο χρονικό διάστημα τα Borey θα επιχειρούν από τη βάση στο Gadzhiyevo οι εργασίες της οποίας για την υποδοχή τους θα ολοκληρωθούν αργότερα μέσα στον Ιανουάριο. Το γενικότερο πλάνο ανάπτυξης των υποβρυχίων θέλει τέσσερα  από αυτά να επιχειρούν στην βόρειο Αρκτικό και τα υπόλοιπα τέσσερα  στον Ειρηνικό.



http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου