Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Αθωώνουν την ηλεκτρονική παρακολούθηση εν’ ονόματι της υγείας.

καταγράφει τις εικόνες από ολόκληρο τον οισοφάγο σε λιγότερο από ένα λεπτό!

Μια επαναστατική συσκευή που ανέπτυξαν πρόσφατα επιστήμονες στις ΗΠΑ αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο και στον χρόνο διάγνωσης του καρκίνου του οισοφάγου, εντοπίζοντας την ασθένεια όταν βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια.

Οι αντανακλάσεις του φωτός καταγράφονται σε αισθητήρες που παράγουν εικόνες μικροσκοπίου με απόλυτη λεπτομέρεια και ακρίβεια, οι οποίες αποκαλύπτουν τις κυτταρικές αλλαγές που συνδέονται με το σύνδρομο του οισοφάγου Barett, μια προκαρκινική κατάσταση που ευθύνεται για τις καούρες και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η συσκευή αποσύρεται από τον οισοφάγο με τη βοήθεια ενός πολύ λεπτού νήματος και μεταφέρει τις εικόνες που έχει καταγράψει σε οθόνη υπολογιστή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι δοκίμασαν τη νέα μέθοδο διάγνωσης σε 13 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη εθελοντικά, η κάψουλα καταγράφει τις εικόνες από ολόκληρο τον οισοφάγο σε λιγότερο από ένα λεπτό! Ολόκληρη η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή της κάψουλας στον οισοφάγο τέσσερις φορές και διαρκεί μόλις έξι λεπτά, χρόνος που θεωρείται ελάχιστος, δεδομένου ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα με ενδοσκόπιο διαρκούν τουλάχιστον μία ώρα.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Medicine», η νέα μέθοδος διάγνωσης αποκάλυψε εικόνες από τα κατώτερα στρώματα των τοιχωμάτων του οισοφάγου, τα οποία δεν φαίνονται με το ενδοσκόπιο. Επιπλέον, παρουσίασε με ακρίβεια τις ενδείξεις του συνδρόμου του οισοφάγου Barett, όπου αυτές υπήρχαν. «Το νέο σύστημα μας παρέχει έναν πολύ καλό τρόπο ελέγχου του συνδρόμου, ο οποίος δεν απαιτεί τη νάρκωση του ασθενούς, ούτε γιατρούς που έχουν εξειδικευθεί στη χρήση ενδοσκοπίου» αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο καθηγητής Gary Tearney. «Επιπλέον, οι τρισδιάστατες εικόνες που παρέχει προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες απ' ό,τι εκείνες που δίνουν τα ενδοσκόπια υψηλής ανάλυσης» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της συσκευής.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου