Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Επέλαση μεταλλαγμένων προϊόντων και στην Ελλάδα...

Από πού να φυλαχθεί δεν ξέρει, πλέον, κανένας σε αυτή τη χώρα αφού μέσα σ΄όλα…μας προέκυψαν και οι ντίλερς των μεταλλαγμένων! Οι ενέργειες για την «επέλαση» τους είναι συντονισμένες και ποντάρουν στην κρίση, το αδιέξοδο των αγροτών και κυρίως στην ελλιπή ενημέρωση.

Ασφαλώς και δεν είναι η πρώτη φορά που οι «μεταλλαγμένοι» προσπαθούν να διεισδύσουν στη χώρα. Όλες, όμως, οι προηγούμενες προσπάθειές τους είχαν αποτύχει εξαιτίας της πολιτικής στάσης που τηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι Ελληνικές κυβερνήσεις και κυρίως γιατί δεν μπόρεσαν να πείσουν τους Έλληνες αγρότες για το «θαύμα» των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.
Η νέα τους προσπάθεια, όμως, είναι σχεδιασμένη σε διαφορετική βάση και δοκιμασμένη σε πολλές χώρες όπως για παράδειγμα στην Αργεντινή και μάλιστα την περίοδο της ακραίας οικονομικής κρίσης που βίωνε η χώρα.
Έτσι το νέο κόνσεπτ παρουσιάζεται ως μεγαλόσχημο «αναπτυξιακό» και καινοτόμο πρόγραμμα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την «επέλαση» της γενετικής μηχανικής και όλων των τρομακτικών επιπτώσεων που συνεπάγεται.
Το θέμα έθεσε επί τάπητος η Greenpeace που διαπίστωσε ότι το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες μεταλλαγμένων Syngenta και Pioneer/DuPont προσεγγίζουν αγρότες και αγροτικούς φορείς, προωθώντας την καλλιέργεια σόγιας.
Στο ίδιο μήκος κύματος όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση βρίσκεται και η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛ.ΒΙ.Ζ.) μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωοτροφών στην Ελλάδα η οποία σε συνεργασία με ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, «παρουσιάζει το επιχειρηματικό της άνοιγμα για καλλιέργεια σόγιας στη χώρα ως μία άκρως δελεαστική για την αγροτική μας οικονομία «λύση».
Παροτρύνει έτσι εκατοντάδες Έλληνες αγρότες να καλλιεργήσουν σόγια για τροφή των ζώων που παράγουν το γάλα, το τυρί, τα αυγά και το κρέας που καταναλώνουμε. Τάζουν στους αγρότες μεγάλη στρεμματική απόδοση, ποιοτικό προϊόν και σίγουρα συμβόλαια για την πώληση του. Προσοχή όμως! Τα κέρδη που έχουν κατά νου, δεν αφορούν στους αγρότες ή τους καταναλωτές!».
Όπως επισημαίνει η Greenpeace η πρακτική των εταιρειών είναι γνωστή και στόχος τους να δεσμεύσουν τους παραγωγούς επί δεκαετίες στο φαύλο κύκλο των μεταλλαγμένων όπως και στο αντίστοιχο παράδειγμα της Αργεντινής. «Και εκεί, η καλλιέργεια της σόγιας παρουσιάστηκε σαν μέρος της λύσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση και σήμερα πάνω από το 90% της σόγιας που καλλιεργείται είναι μεταλλαγμένη».
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζει ότι η μοναδική ασπίδα ενάντια στα μεταλλαγμένα βρίσκεται παραδοσιακά στην ελληνική γη: Το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, μπορούν να αντικαταστήσουν μια για πάντα τη σόγια στις ζωοτροφές.

2 σχόλια:

  1. Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard
    against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
    Any suggestions?

    Feel free to surf to my web-site :: psn cards

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out
    and say I truly enjoy reading your posts.

    Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal
    with the same topics? Many thanks!

    Feel free to surf to my web page :: Bypass Any online survey site

    ΑπάντησηΔιαγραφή