Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σχέδιο εκκένωσης 30.000 Ρώσων πολιτών από Συρία

Η Μόσχα εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση στη Συρία δεν επιβάλλει μαζική εκκένωση των ρώσων πολιτών από τη χώρα. Η λειτουργία της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό συνεχίζεται απρόσκοπτα, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόβ.
Η ρωσική διπλωματική αρχή στη Δαμασκό λειτουργεί κανονικά και διατηρεί επαφές τόσο με τη συριακή κυβέρνηση, όσο και με την αντιπολίτευση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα τον απολογισμό του 2012.

Στο μεταξύ, πολλοί εξέλαβαν το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Χαλέπι, προ ημερών, ως το προοίμιο για την έναρξη της εκκένωσης της ρωσικής πρεσβείας από το προσωπικό της, στη Δαμασκό.
«Οι οικογένειες των διπλωματών έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό, η λειτουργία της πρεσβείας όμως συνεχίζεται απρόσκοπτα» διευκρίνισε ο κ. Λαβρόβ, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως η Μόσχα αξιολογεί ότι η σημερινή κατάσταση δεν επιβάλλει την ενεργοποίηση του σχεδίου της μαζικής εκκένωσης των Ρώσων από τη Συρία.
Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, εστάλησαν στη Βηρυτό δύο αεροσκάφη του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων για την μεταφορά στη Μόσχα 77 ρώσων πολιτών και 27 παιδιών , που εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη Συρία.
Στο αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέντοβο, όπου προσγειώθηκαν τα αεροσκάφη Yak-42 και IL-76, δημιουργήθηκαν κέντρα ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και κέντρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών.
Η εκπρόσωπος του Κέντρου ψυχολογικής στήριξης του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, Όλγκα Μακάροβα, δήλωσε στο ITAR-TASS ότι γενικά, η ψυχολογική κατάσταση των πολιτών που αφίχθησαν είναι καλή. Έφυγαν με δική τους επιθυμία, και γι’ αυτό δεν αντιμετωπίζουν κάποια ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση. Όπως ανέφερε, κανείς από τους αφιχθέντες ρώσους πολίτες δεν εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει σύντομα στη Συρία, ενώ αρκετοί έδειχναν ανήσυχοι για την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση στη Ρωσία.
Αρκετοί ζούσαν στη Συρία για πολύ καιρό, τα παιδιά ορισμένων δεν μιλούν ρωσικά, και γι’ αυτό τους απασχολεί το θέμα της μελλοντικής φοίτησής τους στη Ρωσία.
Οι περισσότεροι αποχώρησαν γιατί ανησυχούσαν για την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς τους, ενώ κάποιοι σκοπεύουν να επιστρέψουν στο μέλλον.
Όπως επισημαίνει το RIA Novosti επικαλούμενο το ρωσικό προξενείο στη Δαμασκό, 81 ρώσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν σύντομα στη Ρωσία . Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται Ρωσίδες που έχουν παντρευτεί Σύρους, που τα παιδιά και οι σύζυγοί τους έχουν αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα. Πρόκειται για κατοίκους διαφόρων πόλεων από τη Δαμασκό, το Χαλέπι, τη Χάμα, τη Χομς.
Στα προξενικά μητρώα, έχουν καταγραφεί συνολικά 8008 άτομα, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία των ρώσων διπλωματών, στη χώρα διαμένουν πολλοί περισσότεροι Ρώσοι.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την περασμένη Τετάρτη αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση ανάγκης το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας θα συνεχίσει να χορηγεί πρακτική συνδρομή για την επιστροφή των ρώσων πολιτών από την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας».
Σχέδιο απομάκρυνσης 30.000 πολιτών
Όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών η εφημερίδα Vzgliad, το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχουν επεξεργαστεί από το τέλος του 2012, ένα σχέδιο πιθανής άμεσης εκκένωσης των Ρώσων από τη Συρία. Συνολικά, οι ρωσικές αρχές έχουν προετοιμαστεί για την εκκένωση 30.000 ανθρώπων. Εξετάζονταν διάφοροι τρόποι και δρομολόγια αποχώρησης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μεταφορά του κόσμου οδικώς στα συριακά λιμάνια Ταρτούς και Λατάκια, από εκεί η μεταφορά τους δια θαλάσσης στην Κύπρο, από όπου θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για τη Ρωσία.
Επίσης, εξετάστηκε η δυνατότητα να διατεθούν 4 επιβατικά πλοία, τα: «Apolonia» (250 θέσεων), «Ant-1» (90 θέσεων), «Ant-2» (62 θέσεων) και «Nikolay Konarev» (75 θέσεων), τα οποία βρίσκονται στα ύδατα της Ερυθράς, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην επιχείρηση οι φρεγάτες και τα μεγάλα αποβατικά πλοία των στόλων της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.
Η σύγκρουση στη Συρία ανάμεσα στις ένοπλες αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τον κυβερνητικό στρατό συνεχίζεται αδιάκοπα από τον Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα θύματα των συγκρούσεων έχουν φτάσει μέχρι τώρα τις 60.000. Η ηγεσία της χώρας υποστηρίζει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με καλά εξοπλισμένους αντάρτες, οι οποίοι λαμβάνουν υποστήριξη από το εξωτερικό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου