Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Δικαστική βόμβα για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΝέα ταραχή στην κυβέρνηση βάζει μια ακόμη δικαστική απόφαση, αυτή τη φορά για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο τομέα. Την ημέρα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου... με την οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι διοικητικού κλάδου, ΔΕ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης φαίνεται να έχει άλλη άποψη. Οι δικαστές πάγωσαν τη διαθεσιμότητα των 14 υπαλλήλων του δήμου Ξάνθης τονίζοντας ότι μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που ορίστηκε για τις 16 Ιανουαρίου.
 Ουσιαστικά παγώνει η εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους του δήμου Ξάνθης, κάτι που ωστόσο μπορεί να βρει εφρμογή και σε ανάλογη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κι από άλλους υπαλλήλους που θίγονται από το μέτρο. Εν τω μεταξύ, θεωρητικά πλέον η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο ξεκινάει, αφού το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής για να παρακάμψει το μπλόκο από τους εργαζόμενους στην αποστολή στοιχείων.

Θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έχει υπογραφείκαι πήρε και ΦΕΚ.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα βγει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων Διοικητικού, των φορέων που δεν έχουν δώσει λίστες.
Ως εκ τούτου οι υπάλληλοι αυτοί θα βγουν σε πρώτη φάση στη διαθεσιμότητα και θα μειωθεί ο μισθός τους κατά 25 % και εν συνεχεία, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για όσους πράγματι εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, θα λάβουν αναδρομικά το σύνολο των μισθών τους.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζουν δε, ότι επειδή η απογραφή συνδέεται με την Ενιαία Αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, η μη αποστολή των στοιχείων από τις διευθύνσεις προσωπικού μπορεί να στερήσει τη μισθοδοσία και όσων εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. Σημειώνουν, επίσης, ότι η Αρχή Πληρωμών ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών.
Όπως είναι γνωστό οι 2.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα (πάνω από 700 υπολογίζονται οι επίορκοι που αναμένεται να τεθούν άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία) δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες αιχμής, εκεί που υπάρχει άμεση και μεγάλη ανάγκη προσωπικού, όπως στα ασφαλιστικά ταμεία, την Υγεία, την Παιδεία και την αστυνομία.
Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και διά στόματος του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο δεν είναι απαίτηση της τρόικας, αλλά ανάγκη για να λειτουργήσει εύρυθμα το Δημόσιο, μετά τον τεράστιο αριθμό συνταξιοδοτήσεων και την απαγόρευση προσλήψεων.
Επιπροσθέτως, κατά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαδικασία αυτή πρέπει να καθιερωθεί στο Δημόσιο και ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να εργάζεται εκεί που έχει ανάγκη το κράτος και όχι εκεί που αρχικά διορίστηκε .
imerisia
http://parapona-rodou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου