Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κούρεμα ή φεύγει το ΔΝΤ

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι διαρπαγματεύσεις για την Ελλάδα, καθως οι από καιρό υποβόσκουσες διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας αναδύονται και προκαλούν σεισμικές δονήσεις στην πολιτική σκηνή της Ευρωζώνης, απειλώντας ταυτόχρονα με τουνάμι τις αγορές. Η πρόθεση Ομπάμα για ευθεία παρέμβαση με στόχο την άμεση επίλυση της κρίσης βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από τη Μέρκελ και....
τους συνοδοιπόρους της. Η διαμάχη όμως έχει ξεσπάσει τη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή για την Ελλάδα.

Το διακύβευμα πλέον δεν είναι η δόση αλλά η δυνατότητα εξόδου από την κρίση και οι όροι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Η επιθυμία της Γερμανίας να παίξει το ρόλο της ηγεμονικής δύναμης -με χρονοκαθυστέρηση- μπορεί να λειτουργήσει θετικά, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.

Οι χειρισμοί της Ελληνικής κυβέρνησης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνιών. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει από καιρό συνταχθεί στο δόγμα Μέρκελ, με αποτέλεσμα να διαρραγούν οι σχέσεις με το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει σε λύση με κούρεμα χρέους ως μοχλό για την αλλαγή κλίματος και τάσης στις αγορές. Η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτή τη φάση αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις μέσα από το μιρκοπολιτικό πρίσμα, καθώς οδεύει προς τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν το 2013.

Από την άλλη πλευρά Ιταλία και Ισπανία που είχαν αποτελέσει προπομπούς για στην εκκίνηση των διαδικασιών, φαίνεται να τηρούν σιγήν ιχθύος σε αυτή τη φάση, ενώ ούτε η Γαλλία έχει καθορίσει τη στάση της.

Πλατφόρμα για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες αποτελεί η πρόταση του IIF, η οποία προβλέπει μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια -ενδεχομένως και αναδρομική-, παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και της περιόδου αποπληρωμής κατά 2 έως 4 έτη και νέο πακέτο βοήθειας από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αν όμως δεν υπάρξει σαφές σχέδιο για την άμεση υποχώρηση του ελληνικού χρέους, τότε το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την τρόικα, αφήνοντας την Ελλάδα στα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν σκοπεύει βέβαια να εγκαταλείψει αμαχητί το πάτημα των ΗΠΑ στην Ευρώπη και να παραιτηθεί από τη δυνατότητα επηρρεασμού των εξελίξεων.

Τα τελευταία πυρά στη διαμμάχη προήλθαν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει λύση με κούρεμα:

"Πρέπει να αναζητήσουμε άλλη λύση για την Ελλάδα πέραν του κουρέματος" δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ecofin.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι "απαιτούνται μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή των μέτρων στην χώρα μας".

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι η "συζήτηση γύρω από μέτρα της Ελλαδας τελείωσε, τώρα πρέπει να δούμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Στόχος της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι η εκταμίευση της ελληνικής δόσης μέχρι το τέλος του μήνα".

Ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου