Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΜΚ-ULTRA ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Η δεκαετία του 1950 ήταν η εποχή του αμερικανικού ονείρου. Οι ταινίες θύμιζαν στις αμερικανικές οικογένειες ότι αποτελούν πρότυπο ευτυχίας σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας. Σε αυτό το παραμυθένιο σκηνικό στις 13 Απριλίου το 1953, πίσω απ’ το αμερικανικό όνειρο και τις ταινίες του Hollywood ξεκίνησαν στη CIA μυστικά προγράμματα Mind Control (Έλεγχος μυαλού) με πειράματα σε ανυποψίαστους πολίτες.



Το 1953, στις 13 Απριλίου, ο αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Allen Dulles ενέκρινε το πρόγραμμα MK-ULTRA. Επρόκειτο για ένα παράνομο πρόγραμμα, στο οποίο ενεπλάκησαν πράκτορες και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό της CIA και χρησιμοποιήθηκαν Καναδοί και Αμερικανοί πολίτες ως πειραματόζωα. Υπόκειντο σε χρήση ναρκωτικών ουσιών (όπως LSD) και άλλων μεθόδων για το χειρισμό μεμονωμένων νοητικών καταστάσεων καθώς και για την αλλαγή της εγκεφαλικής λειτουργίας. Διεξάγονταν σε πάνω από 30 πανεπιστήμια και ιδρύματα.

Η υπόθεση είδε το φως τις δημοσιότητας με τις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της CIA Τζον Μαρκς το 1977. Το σχέδιο MK ULTRA είχε ήδη σταματήσει το 1973 μετά από διαταγή του τότε αρχηγού της CIA, Ρίτσαρντ Χελμς, ο οποίος έδωσε εντολή ώστε τα έγγραφα που αναφέρονταν στο σχέδιο αυτό να καταστραφούν. Παρ’ όλ’ αυτά ο Μαρκς κατόρθωσε να βρει ντοκουμέντα.






http://www.katohika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου