Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

“Περίεργο” δημοσίευμα του Reuters λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές


Μια περίεργη είδηση κυκλοφόρησε πριν από λίγο στο δίκτυο Reuters, για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το δημοσίευμα έρχεται λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές της...
17ης Ιουνίου, παρέα με τα άλλα δημοσιεύματα του Grexit, μόνο που αυτό προχωρά κάποια βήματα παραπέρα.


Σε αυτό περιγράφεται το τί θα συμβεί την επόμενη μέρα που η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το ευρώ. Πάλι καλά δηλαδή, που το γράφει έτσι, γιατί κάποιοι άλλοι (μην λέμε και ονόματα) λέγανε ότι οι Ευρωπαίοι θα μας πετάξουν από το ευρω, ενώ όπως γράφουμε συνέχεια στο ΟΛΥΜΠΙΑ, ο μονος που μπορει να το ζητήσει είναι η ίδια η χώρα.

Κάποια από τα μέτρα που έχουν συζητηθεί ήδη από τους Υπουργούς Οικονομικων της Ευρώπης είναι ο περιορισμός των αναλήψεων από ATM, ελέγχους στα σύνορα και κεφαλαιακούς ελέγχους.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων στο Reuters αυτές οι ιδέες αποτελούν μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, φέρεται να έχει συζητηθεί η αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών εντός 26 χωρών.

Ένας σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα σενάριο στο πλαίσιο του οποίο η Ελλάδα θα φεύγει” αναφέρει μία από τις πηγές που είχε συμμετοχή στις τηλεδιασκέψεις. “Ο περιορισμός των αναλήψεων από τα ATMs και ο περιορισμός της κίνησης των κεφαλαίων έχουν εξεταστεί και αξιολογηθεί”.

Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε τις συζητήσεις, συμπεριλαμβανόμενης της αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν σαν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν.

“Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, αυτές είναι συζητήσεις μεταξύ διαφόρων στελεχών που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο”, δήλωσε η δεύτερη πηγή. “Είναι λογικός σχεδιασμός, αυτό είναι όλο, σχεδιασμός για την χειρότερη περίπτωση”.

“Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων”, δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας μιλώντας στο Reuters.

Το ότι αυτό το δημοσίευμα βγήκε αυτή την περίοδο, δεν είναι τυχαίο…
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου