Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Ενεχυροδανειστήρια μια νέα πληγή της Ελληνικής κοινωνίας

Επίσημα κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσα είναι τα ενεχυροδανειστήρια ή τα κοσμηματοπωλεία και τα ανταλλακτήρια που αγοράζουν χρυσό και άλλα μέταλλα.
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, μάλιστα, στο παιχνίδι έχουν μπει και μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, δημιουργώντας υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ εμφανίζουν πάνω από 60% παραβατικότητα...
Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, διαπιστώνεται παραβατικότητα που ξεπερνά το 60% στα ενεχυροδανειστήρια.

Όπως ειδικότερα κάνει γνωστό ο υφυπουργός, «το ΣΔΟΕ έχει διενεργήσει 292 ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια, από τους οποίους έχουν προκύψει 1885 παραβάσεις, ενώ το ποσοστό παραβατικότητας ξεπερνά το 60%, γίνονται δε και άλλοι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πύρρου Δήμα με την οποία είχε καλέσει την κυβέρνηση να επανεξετάσει το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων και «καταστημάτων αγοράς χρυσού», ώστε «να σταματήσει η πρωτοφανής εκμετάλλευση που υφίσταται μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, βρισκόμενη σε μεγάλη ανάγκη».
Στον βουλευτή έχει απαντήσει εγγράφως και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος αναφέρεται στην ενημέρωση που παρέχει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1520 και στη δυνατότητα των πολιτών να καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης λειτουργίας και οικονομικής εκμετάλλευσης.
Ο υφυπουργός ενημερώνει τον βουλευτή ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή πραγματοποίησε αυτεπαγγέλτως έρευνα σε ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων και τα πορίσματα της έρευνας διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα δέοντα.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία που ακολουθείται στα πιστοποιημένα, από το κράτος, ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν κοσμήματα και τιμαλφή είναι συγκεκριμένη. Ο ιδιοκτήτης εκτιμά το αντικείμενο, δίνει την τιμή στον πελάτη κι αν συμφωνήσουν τότε καταγράφονται τα στοιχεία του πελάτη, με την υποχρεωτική επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας - για να αποφεύγονται τυχόν επιτήδειοι και κλεμμένα αντικείμενα - και εκδίδεται απόδειξη από τον αγοραστή.

http://www.apocalypsejohn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου