Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΝΕΙ το ΚΩΝΕΙΟ (δημοσίευμα των N.Y.Times)

Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των New York Times, όπου σχολιάζεται η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από το κοινοβούλιο. 

«Η ελληνική βουλή έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει… Κανένας υπεύθυνος βουλευτής δεν μπορούσε να αγνοήσει τις τρομερές επιπτώσεις του 'όχι'. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή για την κοινωνική σταθερότητα από αυτές τις περικοπές», σημειώνει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας. 

«Γεγονός είναι ότι σχεδόν όλα όσα έχουν περιληφθεί σε αυτό το πακέτο έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει παταγωδώς. Αυτά τα δυσάρεστα μέτρα δεν θα κάνουν τίποτα για να εξυπηρετηθεί το ελληνικό χρέος, για να έρθει πιο κοντά σε ισορροπία ο προϋπολογισμός ή για να διευκολυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να αναβιώσει την οικονομία της. Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο μία οικονομία που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25%, καθιστώντας ανέφικτη τη δημοσιονομική βελτίωση». 

«Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της εάν κατεβάσει ρολά στην οικονομία της. Ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά του. Ο μόνος τρόπος είναι μέσω νέων διαγραφών χρέους και πιο χαμηλών επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δάνεια, όπως επίσης και με το άνοιγμα κλειστών αγορών εργασίας» καταλήγει το άρθρο και εξηγεί: «Υποψιαζόμαστε ότι και πολλοί από τους πιστωτές επίσης γνωρίζουν ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση. Προς το παρόν, όμως, δεν θέλουν να αμφισβητήσουν την Angela Merkel η οποία εξακολουθεί να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα ωθήσει τους Έλληνες στη μεταρρύθμιση. Μπορεί αυτή η πολιτική φόρμουλα να είναι νικηφόρος για τη Γερμανία, όπου η Α. Merkel έχει να αντιμετωπίσει τις εκλογές του επόμενου χρόνου, όμως είναι μια βαθιά και σε μεγάλο βαθμό περιττή τραγωδία για την Ελλάδα».
 
Μας το έστειλε ο φίλος Παύλος Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου